spacer
spacer

Művésztek Háza

Ács Alajos Stúdió Szatmárnémeti
spacer
Martin McDonagh
A kripli
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás
Szereposztás
Rendező: Bélai Marcel m.v.
Díszlettervező: Fornvald Gréti
Jelmeztervező: Lokodi Aletta m.v.
Dramaturg: Bessenyei Gedő István
Zeneszerző: Bakk-Dávid László
Koreográfus: Szabó Franciska
Dramaturg asszisztense: Balogh Ádám
Súgó: Simionaș Varga Anna
Ügyelő: Fábry Zoltán
Rendezőasszisztens: Balogh Ádám
Bemutató:2024. 03. 23.
Az előadás hossza kb. 150 perc (1 szünettel).
Előadás ismertető

A kripli Martin McDonagh, világhírű ír származású filmrendező, dráma- és forgatókönyvíró műve, az  Aran sziget című trilógia első darabja.

A történet az 1930-as évek Írországában játszódik, egy eldugott kis szigeten. Inishmaan földjére a külvilág hírei – például az, hogy Németországban egy „különös bajszú” férfi lett az állam vezetője – csak nagy ritkán, vagy talán sohasem jutnak el. A világ többi része elől elzárt, maroknyi közösség tagjai mániákus alakokként elevenednek meg. Végeláthatlan, megszállott piszkálódásaikkal már-már az őrületbe kergetik egymást, közösségüket mégis különös, egymás iránti ragaszkodás tartja össze, mely egészen bensőségessé teszi a sziget groteszk világát. Ettől a látszólag feloldhatatlan ellentmondástól válik McDonagh műve valódi fekete komédiává.

A létezés peremén imbolygó szigetlakók között Billy Claven a fekete bárány, a „kripli”, az örökös céltábla, akinek legfőbb „mániája” a – talán túlzásba vitt – remény és a hit. Remény egy olyan szerelemben, amely sosem kerülhet viszonzásra, és makacs hit abban, hogy többre hivatott, mint a sziget lesajnált, sánta bolondjának lenni.

Egy nap Billy megtudja, hogy a szomszédos szigeten egy amerikai filmet forgatnak. Ráveszi a stábot, hogy vigyék magukkal Hollywoodba, ahol egy napon talán híres filmcsillag válhat belőle. De sikerül-e vajon végleg maga mögött hagynia szülőföldjét, ahol a remény és a hit csak megbolygatják a mindennapi bizarr rendet?

spacer
spacer
spacer
© 2024. - Kisvárdai Várszínház - Theater Online