spacer
spacer

Kisvárda Művészetek Háza

2008. március 21.
I. Gobelin és Keresztszemes Kiállítás

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza a Bábás Képkeretező Műhelyjel közösen rendezi meg az I. GOBELIN ÉS KERESZTSZEMES kiállítást.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza a Bábás Képkeretező Műhelyjel közösen rendezi meg az I. GOBELIN ÉS KERESZTSZEMES kiállítást.
A kiállításra várjuk az alkotó kézimunkázók jelentkezését: minimum kettő, maximum három alkotással lehet nevezni. A szakmai zsűri a legjobb munkákat díjazza.
Kiállításmegnyitó és díjátadás: 2008. április 3. (csütörtök) 17 óra, Művészetek Háza, Kisvárda.

A kézimunkák leadhatóak: 2008. március 25-től 31-ig a BÁBÁS Képkeretező MŰHELY-ben: Kisvárdán a József Attila u. 14. sz. alatt. Érdeklődni lehet: 70/3161-870-es telefonszámon.

A gobelinről:
A gobelin, más néven falikárpit. Stílusában nagyon hasonlít a fali szőttesekre, ám a kárpitokkal ellentétben ezek az ún. kanavára vastag, tompa hegyű tűvel, legtöbbször gyapjúfonállal öltve készülnek.
A gobelin kézimunkák királynőjének tartott tűgobelinek, ötvösök, bútorkészítők, ékszerészek és bőrdíszművesek segítségével a magyar hagyományokat egyesítik. Ezeket a régen keresztszemes öltésen alapuló lakásdíszítésre szolgáló textíliákat egyes történészek szívesen eredeztetik az ősmagyarok sátraiból.
Állítólag az első gobelinek a XVI. században jelentek meg Franciaországban. Készítőik Jean és Philibert Gobelin kelmefestő testvérpár voltak. 1662-ben IV. Henrik minisztere, bizonyos Colberg az egész műhelyt felvásárolta és helyén Királyi Manufaktúrát alapított.
A gobelin lelke az ábra, mely gyakran vallási vagy irodalmi területről érkezik. A rajzokat kezdetben az ablakon átszűrődő nap, illetve üveglap elé helyezett gyertya által megvilágított felületen keresztül kopírozták a kelmékre, és csak később kezdték a lyukasztásos technikát alkalmazni.
A gobelin máig sem vesztett népszerűségéből. Széles választékban kaphatő párnadísz, falikép, babakelengye, menyasszonyi ruha, ünnepi asztalterítők.
Kiállításunkkal a múlt felidézése mellett napjaink lakberendezéséhez is szeretnénk hasznos útmutatóval szolgálni.
Dátum: 2008. március 21. péntek, 11:44 Szerző: varszinhaz
spacer
spacer
spacer
© 2024. - Kisvárdai Várszínház - Theater Online