spacer
spacer

Kisvárda Művészetek Háza

2008. április 16.
I. Kisvárdai Krumpli Fesztivál

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza hagyományteremtő jelleggel a "Burgonya Nemzetközi Éve" alkalmából idén első alkalommal rendezi meg a Kisvárdai Krumpli Fesztivált 2008. május 1-jén a Várkertben.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza hagyományteremtő jelleggel a "Burgonya Nemzetközi Éve" alkalmából idén első alkalommal rendezi meg a Kisvárdai Krumpli Fesztivált 2008. május 1-jén a Várkertben.


A XIX. század második harmadában már kirajzolódott a korabeli magyarországon a burgonyát termesztő vidékek elkülönülése. 1901 és 1915 között Szabolcsban a burgonya vetésterülete több mint 50 %-kal növekedett. 1923 és 1930 között Szabolcs megye kiharcolta a főváros ellátásának jogát. A "szabolcsi krumpli" a magyar mezőgazdaság jeles terményévé vált.
Megyénkben nem azért termeltek olyan nagy arányban burgonyát, mert az éghajlati és talajviszonyok kedvezőek, hanem azért, mert más növényi kultúrákat még kevesebb eredménnyel lehetett termelni.
A burgonya iránt támasztott kövelmények igen nagyok. Ennek ismeretében kedződött meg 1919-ben Eszenyi József tornyospálcai gazdaságában egy tudományosan megalapozott burgonyanemesítési munka. A keresztezéses nemesítést 1930-tól Teichmann Vilmos irányította. Munkássága nyomán 1930-ban a Gülbaba, '33-ban a Margit, '36-ban az Aranyalma fajta került minősítésre, 1943-ban a Kisvárdai Növénynemesítő Telep vezetője lett. Kisvárdai burgonya-nemesítésének eredményei: "Boldogító", "Lilla", "Kisvárdai Rózsa" (1955), "Mindenes", "Somogyi sárga kifli" (1960). Az idén 65 éves intézet falai között végezte tudományos munkásságát Dr. Béres József is.
E gazdag történelmi hagyományok indíttatták a szervezőket, hogy Kisvárdán "krumplifesztivál"-t rendezzenek. A szabadtéri bográcsos főzőverseny célja, hogy a benevezett csapatok elsősorban burgonyából készült ételeket készítsenek. A Vár tövében felállított "szakmai" sátorban az érdeklődők megismerkedhetnek a "Burgonya Nemzetközi Éve" programokkal, fajtabemutatókat láthatnak a burgonyanemesítés eredményeiből. Bemutatkozik a kisvárdai Teichmann Telep, szaktanácsadások hangzanak el a burgonya növényvédelméről. Kóstolási lehetőség nyílik a főzőverseny remekeiből. A nap kísérőrendezvénye a Várszínpadon zajló színes szórakoztató műsor, mely este tűzijátékkal zárul.
A krumplifesztivál támogatói: a Kruppa Mag Kutató Vetőmagtermesztő és Kereskedelmi Kft, a Debreceni Egyetem AMTC Nyíregyházi Kutatóközpont Kisvárdai Teichman Telepe, az Agromarkt Kft-Bogár Attila, és a Kisvárda és Térsége Gazdakör, a Kisvárdai Kulturális Egyesület.
Forrás: Művészetek Háza
spacer
spacer
spacer
© 2023. - Kisvárdai Várszínház - Theater Online