spacer
spacer

Művésztek Háza

Monarchia Operett
spacer
Huszka Jenő - Szilágyi László
Sissi, a magyar királyné
Operett
spacer
spacer
Szereposztás
Sissi (Erzsébet):Denk Viktória
Gróf Andrássy Gyula:Árvai Dániel
Latkóczi Ida:Haraszti Elli Dezső Ágota
Neszmélyi Kálmán:Kádár Szabolcs János
Waldeck grófnő:Oszvald Marika
Stefi, Waldeck grófnő lánya:Szendy Szilvi
Flórián:Kollár Péter Erik
Axamethy tábornok, tábornok:Peller Károly
Latkóczi Ádám:Rogács László

Közreműködik a Monarchia Operett zenekara és tánckara
Rendező: Kerényi Miklós Gábor
Díszlettervező: Rákay Tamás
Jelmeztervező: Kollár Péter Erik
Zenei vezető: Kéménczy Antal
Koreográfus: Kovács Zita Kovács Dénes
Bemutató:2021. 06. 12. Gödöllő
Előadás ismertető

Huszka Jenő operettje igazi, nemzeti érzelmeket erősítő, humorral és szerelemmel átitatott darab, amely gróf Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar monarchia későbbi külügyminisztere és Erzsébet királyné (Sissi) beteljesületlen, történelmileg nem igazolt szerelméről szól. Erzsébet királyné, köztudomásúan szerette a magyarokat, s a nép is benne látta megmentőjét. Sissi Zsófia főhercegnővel való szembenállása és szabadság iránti vágya szimpatizált a magyarok érzéseivel, ugyanakkor az osztrák udvar rosszallását is magával hozta. Gróf Andrássy Gyula a magyarság számára próbál kiutat találni az elkeserítő, fegyveres forradalommal fenyegető helyzetből. A férfi heves rajongása és forró szerelme viszonzásra talál a császárnő részéről, azonban vágyaiknak a politika gátat szab, és egy meghitt csóknál jobban nem teljesülhet be szerelmük. Kapcsolatuk, valamint Sissi magyarok iránti szeretete ennek ellenére is elősegíti a Kiegyezés létrejöttét.
Az operettben megismerhetjük továbbá egy, a magyar kultúrát és mentalitást kedvelő osztrák férfiú és egy férjet kereső, burgenlandi lány egymásra találásának történetét, mint ahogy Erzsébet királyné udvarhölgyének és egy magyar forradalmár gyerekkori szerelmének beteljesülését is.
A darabban többek között elhangzik két gyönyörűen megzenésített Petőfi vers, a Szeptember végén, a Szabadság, szerelem, és a megrendítő Szegény magyar nép című dal, Huszka közismert dalai közül pedig a Délibábos Hortobágyon, a Rózsám, viruló kis rózsám, de felcsendülnek még az Én mától kezdve csak terólad és a Csík-csicsóban című dalok is, valamint egyéb dalok, palotások, és polkák is.

A Monarchia Operett (Kollár Péter Erik táncoskomikus – jelmeztervező vezetésével) több mint 10 éve alakult társulat, célja, a Hungarikumnak számító magyar és nemzetközi operett népszerűsítése. Magas szinten énekelő, táncoló szólisták, egyedi koreográfiák, látványos jelmezek, érzékekre ható színpadkép komoly zenekari hangzás jellemzi professzionális előadásait. Itthoni fellépésein kívül számos nemzetközi turnén öregbítette az operett hírnevét, Amerikában, Izraelben, Németországban, Luxemburgban, Erdélyben, és Oroszországban.

spacer
spacer
spacer
© 2021. - Kisvárdai Várszínház - Theater Online