spacer
spacer

Művésztek Háza

Kolozsvári színház Új Stúdió
spacer
Henrik Ibsen
Fordító: Kúnos László
spacer
spacer
Szereposztás
Torvald Helmer, ügyvéd:Árus Péter
Nóra, a felesége:Ötvös Kinga
Lindéné:Albert Csilla
Nils Krogstad, jogtanácsos:Váta Loránd
Doktor Rank:Viola Gábor
Anne- Marie, dajka Helmeréknél:M. Kántor Melinda
Kiddo:Tőtszegi Zsuzsa
Futár John:Platz János
Rendező: Nagy Botond
Látvány: Rancz András
Tér: Carmencita Brojboiu Rancz András
Jelmeztervező: Carmencita Brojboiu
Dramaturg: Kali Ágnes
Szövegkönyv: Kali Ágnes Nagy Botond
Fordító: Kúnos László
Zene: Kónya-Ütő Bence
Színpadi mozgás: Ötvös Kinga
Digitális grafika: Szederjesi Szidónia
Fény: Groza Romeo
Ügyelő: Zongor Réka
Rendezőasszisztens: Veres Emőke
Bemutató:2019. 03. 16.
Az előadás hossza kb. 90 perc (szünet nélkül).
Előadás ismertető

A kóma egy kiszolgáltatott állapot. Tehetetlenség. Egy helyben toporgás. A szabadság ellentéte. Az ember hajlamos arra, hogy bebörtönözze magát hazugságokba, elképzelt valóságokba, régi traumákba, ismétlődő bántalmazásokba. Hajlamos engedni a kóma-állapotnak és tehetetlenül reménykedni a csodákban. De meddig tarthatjuk fogva saját magunk? Meddig cicomázhatjuk hazugságokkal magáncelláinkat? És mi történik, ha felébredünk az eszméletvesztésből? Ha rájövünk, hogy a csoda, amit várunk, csak egy tátongó fekete lyuk, ami hologramokban oldódik fel és végleg magunkra hagy?

Nóra ráeszmél arra, hogy a babaház amiben raboskodik egyre szűkebb. Hogy a kicicomázott falak mögött ismétlődő, kataton rémálmok bújnak meg, amikkel meg kell küzdenie, ha emberré akar válni. Ha szabad akar lenni. Ez a szabadság lemondásokkal jár.

Az ébredés fájdalmas folyamat, örvényszerű hipnózis. Tarantella. Küzdelem, ahol a kegyetlenség cicomák nélkül talál ránk. Agamemnon feláldozza Iphigéniát, hogy megnyerje a háborút. Nóra pedig feláldozza a jelenét, hogy megnyerje saját háborúit. Manapság nők több évnyi börtönbüntetéseket töltenek le azért, mert kiállnak a jogaikért. Nóra letöltötte a sajátját, elhagyhatja a babaházát.

Információk

Erős vizuális és hanghatások használata miatt az előadás megtekintését terhes anyáknak, epilepsziásoknak valamint pacemakerrel rendelkezőknek nem javasoljuk!

spacer
spacer
spacer
© 2021. - Kisvárdai Várszínház - Theater Online