spacer
spacer

Művésztek Háza

Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem Stúdió Színháza
spacer
William Shakespeare
Macbeth
spacer
spacer
Szereposztás
Macbeth:Boros Bence
Lady Macbeth:Kaszás Csenge
Banquo, tábornok:Varsányi Szabolcs
Macduff, tábornok:Vlasich Máté
Boszorkány:Adorjáni Kincső László Otília Renczés Viktória
Rendező: Demeter Márk-Cristopher
Díszlettervező: Lőrincz Viola
Jelmeztervező: Lőrincz Viola
Dramaturg: Kelemen Roland
Az előadás hossza kb. 60 perc (szünet nélkül).
Előadás ismertető

A Macbeth főproblematikája a vágy ördögi köre: becsvágy, hatalomvágy, szexuális vágyak stb. Mindezek olyan dolgok, amelyek az embert vezérlik, és meghatározzák cselekvéseit, viselkedését. De mekkorát mer álmodni, és meddig megy el egy ember, hogy vágyait teljesítse? Egyáltalán megéri-e üldözni a vágyainkat? Ezek voltak a főbb kérdéseink, amelyek meghatározták a munkafolyamatot. Vágyak nélkül nem élhet az ember, viszont az életet nem vezérelheti a kizárólag a vágy, mivel amint egy vágy beteljesült, egy következő lép a helyébe.

Macbeth története egy bukástörténet, amelyben Skócia legjobb hadvezére a jóslat beteljesítése végett megöli a királyt, majd barátját, gyerekeket és asszonyokat, végül ő maga is meghal. Mintha a vágy egy hurrikánként söpörne végig Skócián.
Hogyan lehet ezt a szöveget a mai embernek elmondani úgy, hogy érdekelje, és ami a legfontosabb, hogy megőrizze hitelességét? Nyilvánvaló, hogy a shakespeare-i szövegek legalább olyannyira érvényesnek számítanak manapság is, mint Shakespeare korában. Szükséges a sűrítés. Az előadás végleges szövegkönyve az eredeti mű alig 30%-át tartalmazza, a problematika mégis maradéktalanul jelen van. A Macbeth esszenciáját próbáltuk megfogni és azt megmutatni minden fölösleg nélkül, ezért az előadás minimalista, rövid és lényegre törő vágásokat alkalmaz, a szöveg képteremtő erejére és mágikus voltára hagyatkozik.

spacer
spacer
spacer
© 2021. - Kisvárdai Várszínház - Theater Online